Dzisiejszy przepis dla miłośników pomidorówki. Teraz gdy jest sezon na pyszne,
dojrzałe, pachnące pomidory nie mogło by jej zabraknąć na moim stole.
Cudowna, aromatyczna zupa pomidorowa z świeżych pomidorów, podaję z ryżem
ale równie dobrze smakuje z makaronem. Polecam :)
Składniki:
- 1 L bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5-2 kg świeżych pomidorów
- 3 łyżki śmietany 18%
- masło do smażenia
- sól, pieprz
dodatkowo
- ryż
- natka pietruszki
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki. W rondlu zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojone pomidory, przesmażyć całość. Następnie zmiksować blenderem. Wlać bulion i gotować 15 minut. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością zupy, wlać do zupy i wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać z ryżem i posypaną natką pietruszki.
Smacznego :)
No to u mnie będzie jutro na obiad ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za zaproszenie, przepis dodany, pozdrawiam Kasia
Usuń