Zupa gulaszowa z kiełbasą










Gęsta, treściwa zupa z  dużą ilością warzyw to moja dzisiejsza 

propozycja na pyszny obiad. Lekko pikantna z aromatycznymi 

przyprawami idealna na zimny, pochmurny dzień.





Składniki:
  • 500 g kiełbasy wiejskiej
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki chili
  • sól, pieprzu


Wykonanie:

Wszystkie warzywa obieram i myję. Kiełbasę, marchewkę, pieczarki kroję w półplasterki. Cebulę kroję w półksiężyce, paprykę w paseczki, ziemniaki w kostkę. W garnku rozgrzewam olej, podsmażam kiełbasę, następnie dodaję marchewkę, cebulę i czosnek, a po 5 minutach dorzucam pieczarki i smażę kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaję chili, słodką paprykę oraz wędzoną, przesmażam 2-3 minuty. Do garnka wrzucam ziemniaki, wlewam 1-1,5 L wody/bulionu, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i wstępnie doprawiam solą. Gotuję około 8-10 minut, dodaję paprykę i gotuję, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Pomidory miksuję i razem z przecierem pomidorowym i musztardą dodaję do garnka. Całość gotuję do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaję fasolę czerwoną oraz groszek. Próbuję i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.


Smacznego!















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);