Smaczna, aromatyczna łopatka wieprzowa pieczona z marchewką.
To mój dzisiejszy przepis na pyszny i szybki obiad.
Ja podałam mięso z kaszą i buraczkami :)
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- olej
- 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej i dodaję wszystkie przyprawy, mieszam. Powstałą papka nacieram mięso, odkładam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Cebulę kroję w dużą kostkę, czosnek siekam, marchewkę obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, obsmażam mięso, po chwili wrzucam cebule razem z czosnkiem i smażę jeszcze przez 3-4 minuty. Dodaję marchewkę i całość mieszam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 60-70 minut.
Smacznego!
Bardzo pyszna mięciutka łopatka wychodzi z przepisu
OdpowiedzUsuń