Łopatka pieczona z marchewką









 Smaczna, aromatyczna łopatka wieprzowa pieczona z marchewką. 

To mój dzisiejszy przepis na pyszny i szybki obiad. 

Ja podałam mięso z kaszą i buraczkami :)





Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki wlewam olej i dodaję wszystkie przyprawy, mieszam. Powstałą papka nacieram mięso, odkładam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Cebulę kroję w dużą kostkę, czosnek siekam, marchewkę obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam olej, obsmażam mięso, po chwili wrzucam cebule razem z czosnkiem i smażę jeszcze przez 3-4 minuty. Dodaję marchewkę i całość mieszam. Przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 60-70 minut.


Smacznego!


















1 komentarz :

  1. Bardzo pyszna mięciutka łopatka wychodzi z przepisu

    OdpowiedzUsuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);