Kapuśniak na żeberkach z pomidorami











Pewnie już o tym nieraz pisałam, że bardzo lubię zupy przez co często goszczą 

u mnie w domu. Dziś królował kapuśniak z pomidorami pyszny, rozgrzewający 

 pachnący wędzonką i bardzo sycący. Idealny na dzisiejszy jesienny, deszczowy

 dzień. A tu zapraszam na tradycyjny kapuśniak albo ze słodkiej kapusty. 







Składniki:

  • 500 g kości/żeberek wędzonych
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 puszka pomidorów
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Do garnka wkładamy żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość 2 L wody, gotujemy 30 minut. W między czasie obieramy warzywa, kroimy w kostkę (bez cebuli) i dodajemy do wywaru, lekko posolić. Całość gotujemy do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy z garnka i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w osobnym garnku. Do ugotowanej kapusty dodać odcedzone ziemniaki. Cebulę pokroić w półksiężyce, zeszklić, dodać pomidory całość chwile poddusić. Cebulę z pomidorami przełożyć do garnka, dodać koncentrat pomidorowy, zagotować. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);