Za oknem jesień i to taka jaką nie lubię ... zimna i deszczowa, a
sezon dyniowy w pełni trwa więc trzeba korzystać ile się da.
Dziś na obiad były placki, pyszne, chrupiące w cudownym kolorze.
Kto jeszcze nie próbował placków z dyni to zapraszam po przepis.
Składniki:
- 500 g obranej bez pestek dyni
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- imbir
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przełożyć dynię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę startego imbiru, wymieszać. Następnie dodać jajka, mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego :)
z imbirem, pycha!
OdpowiedzUsuń