Kurki w śmietanie








Sos kurkowy pyszny, delikatny, aromatyczny  idealny do makaronu, ziemniaków

 czy klusek śląskich. Świetnie smakuje również z przeróżnymi mięsami. 

Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia, kto nie próbował to zapraszam.





Składniki:
  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany 30%
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kurki dokładnie oczyścić, większe przekroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni na maśle zeszklić cebulę. Dodać grzyby, całość dusić przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając aż odparuje cała woda. Następnie wlać śmietanę, dusić przez parę minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.


  










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);