Sos kurkowy pyszny, delikatny, aromatyczny idealny do makaronu, ziemniaków
czy klusek śląskich. Świetnie smakuje również z przeróżnymi mięsami.
Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia, kto nie próbował to zapraszam.
Składniki:
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 200 ml śmietany 30%
- masło do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kurki dokładnie oczyścić, większe przekroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni na maśle zeszklić cebulę. Dodać grzyby, całość dusić przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając aż odparuje cała woda. Następnie wlać śmietanę, dusić przez parę minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz