Czy może być coś lepszeg od młodej kapusty z dużą ilością koperku, hmm...
Tak wiec dziś zapraszam na pyszny, delikatny kapuśniak z młodej kapusty,
czyli najpyszniejsza zupa wiosenna :)
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapustyok
- 2 L bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- masło do smażenia
- kminek mielony
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w półplasterki, a ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło wrzucić cebulę razem z marchewką, podsmażyć. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie oraz kminek ( można go pominąć), zalewamy bulionem i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Koperek drobno poszatkować, dodać do zupy, wymieszać. Smacznego :)
bardzo wiosenna :)
OdpowiedzUsuńSmacznie! :-)
OdpowiedzUsuń