poniedziałek, 8 maja 2017

Kapuśniak










Kapuśniak to jedna z tych zup co bardzo lubię, pewnie dlatego że uwielbiam kapustę 

kiszoną. Zupa jest aromatyczna, syta i bardzo zdrowa. To mój rodzinny przepis na 

tradycyjny kapuśniak, tylko bez zasmażki, ale jak lubicie bardziej gęste zupy to 

śmiało możecie dodać zasmażkę.





Składniki:
  • 500 g wędzonych żeberek/kości
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 5-6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 peczka natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Do garnka wkładamy żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, 
kminek i zalewamy wodą ok 2,5 L zagotowujemy i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie obieramy, myjemy warzywa, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy kapustę kiszoną. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wyciągamy z garnka, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz