Roladki z mielonej wołowiny











Rolady śląskie  czy też inaczej zrazy, chyba każdy zna i wie ile przy nich

 jest roboty. Tak więc dziś zapraszam na ich szybszą i łatwiejszą wersję. 

Mogę powiedzieć tylko że wyszły delikatne, soczyste i bardzo smaczne.

 Polecam :)





Składniki:

  • 1 kg wołowego mięsa mielonego
  • 250 g boczku wędzonego 
  • 250 g kiełbasy
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 bułka czerstwa
  • mąka pszenna
  • musztarda
  • smalec/masło do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę kroję w kostkę. Wrzucam do miski, dodaję musztardę  i doprawiam pieprzem, by farsz był lekko pikantny, mieszam. Bułkę moczę w wodzie lub mleku, następnie odciskam. Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę, czerwoną papryka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam rękami. Mięso dzielę na 8-10 części i rozpłaszczam. Na każdy kawałek mięsa nakładam farsz i roluję, formując podłużne roladki. Obtaczam w mące pszennej, strzepuję jaj nadmiar. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i na dużym ogniu obsmażam roladki z każdej strony. Następnie podlewam gorącą wodą lub bulionem, dorzucam liść laurowy oraz ziele angielskie. Duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając. Pod koniec w razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);