Ogórki w curry









Jeśli uwielbiacie przyprawę curry, to ten przepis jest właśnie dla Was.

Pyszne, chrupiące, lekko pikantne ogórki w zalewie curry. 

Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu lub na kanapkę.

Polecam również ogórki w kurkumie oraz ogórki w musztardzie






Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 duże cebule
  • gorczyca
zalewa
  • 1 L wody
  • 250 ml octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki curry
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myję, kroję w grubsze plastry. Cebulę obieram i kroję w plastry. Do wyparzonych słoików wsypuję 1/2 łyżeczki gorczycy, układam warstwę ogórków, dodaję po 2 plastry cebuli i znów ogórki. Wszystkie składniki na marynatę zagotowuję. Gorąca zalewą zalewam ogórki, zakręcam. Dno garnka wykładam tetrą, układam słoiki i zalewam gorącą wodą do wysokości 3/4 słoika. Pasteryzuję przez 5 minut, od momentu zagotowania się wody.


Smacznego:)












 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);