czwartek, 9 listopada 2017

Chłopski garnek








Chłopski garnek to potrawa jednogarnkowa,

 która jest bardzo aromatyczna i pożywna.  

Ponadto jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. 

Takie danie jest idealne na chłodne jesienne dni. 

Polecam :)






Składniki:
  • 800 gram łopatki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 ziemniaków
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • słodka, ostra papryka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, paprykami, solą oraz oprószyć mąką. Cebulę pokroić w półksiężyce, papryki w plasterki. Ziemniaki, marchewkę obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso. Następnie dodać cebulę, gdy lekko się zeszkli dodać papryki. Całość chwilę przesmażyć, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać 1 L wody i zagotować. Dusić ok 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ziemniaki, marchewkę oraz pomidory. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać fasolę, koncentrat pomidorowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, gotować jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz