Dziś przepis na klasyczny dodatek do obiadu czyli groszek z marchewką.
Śmiało można wykorzystać do tego mrożony groszek, albo tak jak ja to zrobiłam
dodać groszek konserwowy. W ten sposób groszek z marchewką podany
na ciepło będzie idealnym dodatkiem do ryby czy mięs gotowanych,
duszonych czy pieczonych, polecam :)
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki masła
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać 1 szklanką wody i dusić na małym ogniu do miękkości. Groszek osączyć z zalewy, dodać do ugotowanej marchewki, zagotować. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i zrobić zasmażkę. Gotową zasmażkę wlać do garnka, dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mniam, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń