Dziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu.
Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo,
a w towarzystwie czerwonego barszczu smakują jeszcze lepiej.
A tu kilka przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu.
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 5 łyżek oleju
- ok 1/4 szklanki wody
- sól
- 500 g mięsa z rosołu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
dodatkowo
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jogurt, olej oraz wodę. Wszystkie składniki razem zagnieść, ciasto będzie dość twarde. Odłożyć na 20 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.
Mięso zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić razem, dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Na środek kółka nakładamy farsz, nakrywamy drugim kółkiem i dokładnie zlepiamy brzegi. Racuszki smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju osaczyć je na papierowych ręcznikach.
WSpaniały szybki i praktyczny obiadek Kasiu zapraszam na bloga
OdpowiedzUsuń