Racuszki nadziewane mięsem








Dziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu.  

Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo, 

a w towarzystwie czerwonego barszczu smakują jeszcze lepiej. 

A tu kilka przepisów na wykorzystanie mięsa z rosołu.







Składniki:

ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek oleju
  • ok 1/4 szklanki wody
  • sól                                                                                                        
farsz:

  • 500 g mięsa z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz                                                                                

dodatkowo

  • olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, jogurt, olej oraz wodę. Wszystkie składniki razem zagnieść, ciasto będzie dość twarde. Odłożyć na 20 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.
Mięso zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zeszklić razem, dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Na środek kółka nakładamy farsz, nakrywamy drugim kółkiem i dokładnie zlepiamy brzegi. Racuszki smażymy na głębokim tłuszczu, na złoty kolor. Po wyjęciu z oleju osaczyć je na papierowych ręcznikach.  
















1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);