Dziś przepis na rybę panierowaną troszeczkę inaczej niż tradycyjnie,
bo panierowana w ziarenkach sezamu. W ten sposób można panierować
każdą rybę, ja wybrałam dorsza ponieważ bardzo lubimy.
Całość podałam z ryżem brązowym i buraczkami, było pysznie.
Polecam :)
Składniki:
- 1 kg dorsza
- 2 jajka
- 100 g sezamu
- cytryna
- mąka pszenna do panierowania
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Na talerzu roztrzepać jajka, na osobny talerz wsypać mąkę i sezam. Rybę panierujemy najpierw w mące, później w jajku i na końcu w sezamie. Na patelni rozgrzać masło, smażyć rybę na złoty kolor, uważając by nie przypalić sezamu.
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń