Pyszna, soczysta pierś pieczona z jabłkiem i marchewką,
to mój dzisiejszy przepis na pyszny, niedzielny obiad.
Polecam jeszcze dodać majeranku, którego ja nie dodałam,
bo zwyczajnie zabrakło go w domu .
Składniki:
- 2 piersi gęsi
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 duże jabłko
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś myję, osuszam i nacieram posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem. Odkładam na 2 godziny do lodówki. Cebulę kroję w piórka, marchewkę w talarki, jabłko w ósemki. Mięso układam na suchej i zimnej patelni skórą do dołu, smażę na średniej mocy tak przez około 10 minut. Gdy skóra się zrumieni, obracam na drugą stronę i smażę przez 5-7 minut. Przysmażoną pierś przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam tłuszcz, wrzucam pokrojone warzywa, dorzucam rozmaryn i przykrywam. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 35-40 minut. Po upieczeniu, wyjmuję mięso i zostawiam na 5 minut, by odpoczęło.
Przed podaniem kroję w plastry.
Smacznego:)
Niestety 40 min. na pieczenie to za mało. Pierś wyszła trochę twarda. Osobiście będę ją dlużej piekła.
OdpowiedzUsuńDużo zależy od piekarniak. Moja gąska po tym czasie byla mięciutka.
Usuń