Pierś z gęsi













Pyszna, soczysta pierś pieczona z jabłkiem i marchewką,

 to mój dzisiejszy przepis na pyszny, niedzielny obiad.

Polecam jeszcze dodać majeranku, którego ja nie dodałam,

 bo zwyczajnie zabrakło go w domu .










Składniki:
  • 2 piersi gęsi
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 duże jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pierś myję, osuszam i nacieram posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem. Odkładam na 2 godziny do lodówki. Cebulę kroję w piórka, marchewkę w talarki, jabłko w ósemki. Mięso układam na suchej i zimnej patelni skórą do dołu, smażę na średniej mocy tak przez około 10 minut. Gdy skóra się zrumieni, obracam na drugą stronę i smażę przez 5-7 minut. Przysmażoną pierś przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam tłuszcz, wrzucam pokrojone warzywa, dorzucam rozmaryn i przykrywam. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 35-40 minut. Po upieczeniu, wyjmuję mięso i zostawiam na 5 minut, by odpoczęło. 
Przed podaniem kroję w plastry.
Smacznego:)
















 




2 komentarze :

  1. Niestety 40 min. na pieczenie to za mało. Pierś wyszła trochę twarda. Osobiście będę ją dlużej piekła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zależy od piekarniak. Moja gąska po tym czasie byla mięciutka.

      Usuń

[0].appendChild(pfBloggerJs);