Pikantna łopatka duszona w cebuli

 













 Dziś na obiad wylądowała łopatka duszona w cebuli. 

Wyszła idealna, pyszna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach. 

To była czysta przyjemność dla mojego podniebienia. 

Spróbujcie koniecznie, polecam!








Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 duże cebule
  • 2 chili
  • 4 ząbki czosnku
  • mąka do oprószenia
  • smalec do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Mięso myję, osuszam i kroję w 1,5 cm plastry. Do miseczki wsypuję przyprawy, dorzucam posiekany czosnek, mieszam ze sobą i nacieram całe mięso. Odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek mięsa obtaczam w mące. Na patelni rozgrzewam tłuszcz. Na dużym ogniu podsmażam mięso z każdej strony. W między czasie kroję cebulę w piórka, chili siekam (jak nie lubicie ostrego możecie pominąć chili bądź dać mniej). Mięso ściągam z patelni i smażę na niej cebulę z chili. Następnie dodaję mięso, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam 2 szklankami wody. Patelnię przykrywam, duszę do miękkości  mięsa. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);