Młoda kapusta ze śmietaną








Kapusta ze śmietaną i koperkiem to jedne z moich ulubionych dodatków 

do obiadu. Gdy tylko młoda kapusta pojawia się w sklepach,

 bardzo często gości na moim stole pod różną postacią.

Tu znajdziecie przepis na duszoną kapustę z marchewką

oraz surówkę z młodej kapusty z marchewką





Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • masło
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę myję, szatkuję. Cebulę kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam masło i szklę cebulę, dodaję kapustę i wlewam 1/2 szklanki wody. Gotuję na małym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Koperek drobno siekam. Gdy kapusta będzie miękka dodaję sok z cytryny, zahartowaną śmietanę i doprawiam do smaku solą i pieprzem, chwilę duszę. Następnie ściągam z ognia, dodaję koperek, mieszam.


Smacznego!









 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);