Jak już na straganie pojawią się cudowne, słodziutkie śliwki, to w moim
domu obowiązkowo musi być ciasto oczywiście z tymi owocami.
Tak więc zapraszam Was na pyszne sezonowe ciasto ze śliwkami
na kruchym cieście z cudownie chrupiącą kruszonką.
Składniki:
ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka smalcu
kruszonka
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g masła
- 4-5 łyżek cukru
- ok 750 g śliwek
Wykonanie:
Mąkę przesiewam, dodaję cukier, schłodzone masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i zagniatam jednolite ciasto. Wstawiam ciasto do lodówki na min. 1 godzinę. Śliwki myję, obieram i usuwam pestki. Blaszkę o wymiarach 20x25 wykładam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do blaszki. Połówki śliwek układam na cieście, rozcięciem ku górze. Do miseczki przekładam wszystkie składniki na kruszonkę, siekam nożem, następnie rozcieram miedzy palcami. Na owoce rozsypuję równomiernie kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez 45-50 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz