Pewnie już pisałam, że uwielbiam makaron pod każdą postacią.
Wiec tylko gdy zostaje mi makaron, staram się go wykorzystać na wiele
sposobów. Tym razem postawiłam na omlet. I tak powstał pyszny,
sycący omlet makaronowy ze szparagami, polecam.
Tu znajdziecie kilka przepisów na omlet
Składniki:
- 200g makaron u mnie kolanka
- pęczek szparag
- 8 jajek
- 150 ml mleka
- cebula
- masło
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi myję, odłamuję zdrewniałą końcówkę, obieram. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, pod koniec gotowania wrzucam szparagi i gotuję przez 3 minuty, całość odcedzam. Cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę. Wszystkie składniki podzielić na pół. Następnie dodaję makaron, a na wierzch układam szparagi. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko, kurkumę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wlewam masę jajeczną na makaron i na małym ogniu smażę przez 6-8 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Następnie przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze przez 2-3 minuty. Z pozostałych składników smażę drugi omlet.
Smacznego!
Fajny pomysł :) Do zapamiętania, gdy zostanie mi jakiś makaron :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂🥰
Usuń