Omlet makaronowy ze szparagami










Pewnie już pisałam, że uwielbiam makaron pod każdą postacią. 

Wiec tylko gdy zostaje mi makaron, staram się go wykorzystać na wiele

 sposobów. Tym razem postawiłam na omlet. I tak powstał  pyszny, 

sycący omlet makaronowy ze szparagami, polecam.

Tu znajdziecie kilka przepisów na omlet 






Składniki:
  • 200g makaron u mnie kolanka
  • pęczek szparag
  • 8 jajek
  • 150 ml mleka
  • cebula
  • masło 
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi myję, odłamuję zdrewniałą końcówkę, obieramMakaron gotuję al dente w osolonej wodzie, pod koniec gotowania wrzucam szparagi i gotuję przez 3 minuty, całość odcedzam. Cebulę kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, podsmażam cebulę. Wszystkie składniki podzielić na pół. Następnie dodaję makaron, a na wierzch układam szparagi. W misce roztrzepuję jajka, dodaję mleko, kurkumę i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wlewam masę jajeczną na makaron i na małym ogniu smażę przez 6-8 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Następnie przewracam na drugą stronę i smażę jeszcze przez 2-3 minuty.  Z pozostałych składników smażę drugi omlet.


Smacznego!














2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);