Dziś dzielę się z Wami prosty przepis na mięso z szynkowaru,
a dokładnie karkówkę z boczkiem. Bo nie ma to jak swojskie wyroby:)
A przecież tak niewiele potrzeba, by muc cieszyć się kanapką
z pyszną, aromatyczna domową wędliną. Szczerze polecam:)
Składniki:
- 900 g karkówki
- 300 g surowego boczku
- 1 łyżka peklosoli
- 1-2 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wykonanie:
Mięso myję i osuszam. Następnie karkówkę kroje w małą kostkę 1,5-1,5 cm. Boczek miele w maszynce. Do miski wkładam mięsa, dodaje peklosól i całość wygniatam rękami, by dokładnie się wymieszało. Odkładam do lodówki na 12 godzin czasem całą dobę. Po tym czasie dodaje przyprawy i dokładnie mieszam. Do szynkowała wkładam worek i napełniam go mięsem, ugniatam i mocno skręcamy by nic nie wyszło i dociskam wieczkiem. W dużym garnku zagrzewam wodę do temperatury 85°C, (poziom wody ma być wyżej niż mięso)wkładam szynkowar i parze w temperaturze 80-85°C przez ok 2.5 do 3 godzin. Gdy mięso w środku osiągnie 85°C wyciągam i przekładam do garnka z zimną wodę, studzę. Po wystudzeni wkładam na noc do lodówki.
Smacznego:).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz