Łopatka pieczona marynowana w musztardzie










Bardzo lubię takie pieczone mięsa, bo po pierwsze wcale 

nie są trudne ani skomplikowane do zrobienia. A po drugi co mi

zostanie z obiadu studzę, kroję w plasterki i mam 

pyszną  wędliną na kanapki.





Składniki:
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
marynata
  • 3 łyżki oleju
  • 3  łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam. Wszystkie składniki na marynatę, dokładnie mieszam. Następnie nacieram całe mięso, przekładam do naczynia żaroodpornego i odkładam na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągam mięso wcześniej, by nabrało pokojowej temperatury. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 C i piekę pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie odkrywam i piekę jeszcze przez 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmuję i zostawiam na 10-15 minut.


Smacznego!



 














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);