Leczo na zimę










Dziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoików, w zimie będzie jak znalazł.

Wystarczy przesmażyć kiełbasę, dorzucić słoik z papryką i obiad mamy gotowy.

Świetnie się sprawdzi również jako dodatek do makaronu czy ryżu.






Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 1 kg zielonej
  • 1 kg żółtej
  • 3,5 kg pomidorów
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • 1,5 kg cebuli
  • olej
  • słodka mielona papryka
  • ostra mielona papryka
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Paprykę i cebulę pokroić w paseczki, a pomidor w ćwiartki. W dużym garnku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, następnie dodać paprykę, pomidory, przecier i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 10 minut. Gorącą masę wkładamy do wyparzonych słoików, na wierzch wlewamy po łyżce oleju i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 20 minut.

Smacznego!















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);