Gulasz z szynki z papryką






Dziś przepis na aromatyczny gulasz z 

szynki wieprzowej z czerwoną papryką.

Gulasz podałam z kaszą i buraczkami.






Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • słodka czerwona papryka
  • papryka wędzona
  • kiminek mielony
  • majeranek
  • sol, pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie oprószyć majerankiem, papryką czerwoną, papryką wędzoną, kminkiem, pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki a paprykę w paseczki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć. Dodać cebulę, czosnek podsmażyć. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, wlać wodę tylko tyle by przykryła mięso. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec dodajemy paprykę, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem. Na koniec zagęścić sos mąką z odrobiną wody, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.



Smacznego:)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);