Gwiazda drożdżowa z makiem






Do świat już niedaleko więc można 

wypróbować przepis na pyszną drożdżową 

gwiazdkę z makiem. Taka gwiazda będzie

świetnie się prezentować 

ma świątecznym stole.




Składniki:

ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 g mała
  • szczypta soli
  • ok 350 g masy makowej
dodatkowo
  • 1 jajko

Wykonanie:

Mleko podgrzać.  Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, cukier i szczyptę soli. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodać jajko oraz roztopione masło. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na ok.40 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części, a masę makową podzielić na 3 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienkie koło o średnicy 25-26 cm. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę i posmarować masą makową, pozostawiając wolne krawędzie po 1,5 cm. Czynność powtórzyć aż wykorzystamy wszystkie składniki, lekko docisnąć brzegi. Na środku ciasta położyć szklankę i pokroić ciasto na 16 części. Wziąć dwa przyległe do siebie kawałki  i okręcić 2 razy, jeden w prawo a drugi w lewą stronę. Tak postępować z wszystkimi kawałkami, na koniec sąsiadujące ramiona zlepić ze sobą. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 25-30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!









1 komentarz :

[0].appendChild(pfBloggerJs);