Przepis dostałam od koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale
były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować
jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową.
jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową.
Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami
dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia.
dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia.
Składniki:
ciasto
- 4 jajka
- 250 g masła
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka
krem
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
dodatkowo
- ok 200 g śliwek
- czekolada gorzka
Wykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki i każdą połówkę przekroić na pół.
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, wsypujemy mąkę i miksujemy do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 2/3 ciasta.
Do ciasta które nam zostało dodajemy kakao, mleko i dokładnie mieszamy.
Na jasne ciasto delikatnie wylewamy ciasto kakaowe i układamy śliwki skórką do góry, lekko dociskając.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut, do suchego patyczka, wystudzić.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywająć miksowania wlać żelatynę.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę śmietanową.
Schłodzić w lodówce aż masa stężeje.
Na wierzch ścieramy czekoladę, Smacznego :)
witam, na jaką blache?
OdpowiedzUsuńBlaszka 22x34
Usuń