Składniki:
ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa zielona
- 2 galaretki gruszkowe
- 4 gruszki
masa śmietanowa
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzącej wody
dodatkowo
- kakao
- dżem
Wykonanie:
Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, olej i wymieszać do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180° C przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki.
Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, ostudzić.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Do tężejącej galaretki dodać gruszkę, wymieszać, wylać na ciasto.
Kiedy galaretka całkowicie stężeje przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy dżemem.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania wlać żelatynę. Krem wyłożyć na ciasto.
Schłodzić 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kakao.
Tortownica 26 cm
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto bez jajek? No jeśli tak to ok. Spróbuję.
OdpowiedzUsuńTak to ciasto jest bez jajek
Usuń