Ciasto gruszkowe











Składniki:

ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa zielona
  • 2 galaretki gruszkowe
  • 4 gruszki

masa śmietanowa
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
dodatkowo
  • kakao 
  • dżem


Wykonanie:

Mąkę przesiać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wlać mleko, olej i wymieszać do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180° C przez 35-40 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa krążki.

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku, ostudzić.
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Do tężejącej galaretki dodać gruszkę, wymieszać, wylać na ciasto. 
Kiedy galaretka całkowicie stężeje przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy dżemem.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania wlać żelatynę. Krem wyłożyć na ciasto. 

Schłodzić 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kakao. 



Tortownica 26 cm





















3 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);