czwartek, 28 grudnia 2017

Paluchy z ciasta francuskiego z makiem










Pyszne paluchy z ciasta francuskiego z dużą ilością maku z orzechami i rodzynkami. 

Do masy można również dodać wiórków kokosowych, a z wierzchu polać lukrem. 

Tak więc zapraszam na ekspresowe, proste i bardzo smaczne paluchy:)







Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskie
  • ok 200 g masy makowej
  • garść orzechów
  • garść rodzynek
  • jajko

Wykonanie:

Do masy makowej dodać orzechy, rodzynki i wymieszać. Białko roztrzepać. Ciasto rozwinąć, posmarować białkiem. Następnie na jednym z nich rozsmarować masę makową i przykryć drugim płatem ciasta, lekko docisnąć. Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski ok. 2 cm. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i zwinąć w spiralę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy paluchy. Posmarować białkiem i posypać cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200ºC i pieczemy przez 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz