Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą








Dziś przepis na szybką i pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, boczkiem, 

papryką i marchewką. Do takiej zapiekanki możecie dodać to co akurat macie 

w lodówce, jakieś resztki wędliny, pieczarki czy cukinię.






Składniki:

  • 6-8 ziemniaków
  • 500 g kiełbasy, boczku
  • 2-3 marchewki
  • 3 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g sera żółtego, mozzarelli
  • olej do smażenia
  • gałka muszkatołowa
  • czerwona mielona papryka
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować, zalać gorącą wodą i ugotować, nie rozgotować. Następnie wystudzić i obrać. Boczek, kiełbasę, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.  W garnku rozgrzać tluszcz, wrzucić kiełbasę, boczek i cebulę, podsmażyć. Następnie dodać marchewkę i smażyć przez 5 minut, po tym czasie dorzucić paprykę i całość razem smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Podzielić na dwie części. Ziemniaki pokroić w plastry, również podzielić na dwie części. Ser zetrzeć na tarce. Blachę wysmarować olejem wyłożyć plasterki ziemniaków, posypać je gałką muszkatołową na to wyłożyć połowę zawartości garnka i posypać serem. Z pozostałych składników zrobić kolejną warstwę. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekamy do momentu roztopienia sera. Smacznego!












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);