Karkówka duszona z papryką i marchewką

 









 Dziś proponuję wam karkówkę duszoną z papryką i marchewką.

To kolejne proste i bardzo smaczne danie które możecie znaleźć

na blogu.  Mięso wyszło soczyste, miękkie, po prostu rozpływało się

w ustach. Całość podałam z moimi ulubionymi kluskami oraz kapustą

kiszoną. A tu znajdziecie przepis na karkówkę w cebuli.






Składniki:

  • 1,4 kg karkówki
  • 3 cebule
  • 2 duże czerwone papryki
  • smalec
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka czerwonej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję, osuszam i kroję na 2 cm plastry. Do miseczki wsypuję czerwoną paprykę, chili, kminek, rozmaryn, majeranek oraz sól i pieprz, mieszam. Mięso nacieram przyprawami, odkładam do lodówki na 1 godzinę. Paprykę przekrawam na pół, wyciągam gniazdo nasienne i kroję na mniejsze paski. Cebulę obieram i kroję w półksiężyce, a czosnek siekam. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Na patelni rozgrzewam smalec, podsmażam mięso na rumiano z każdej strony. Ściągam z patelni i przekładam do garnka. Na patelnie wrzucam cebulę, marchewkę podsmażam. Następnie dodaję paprykę oraz czosnek i smażę przez 3 minut. Całość przekładam do mięsa, dorzucam ziele angielskie, liść laurowy i wlewam 2 szklanki wody. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania zagęszczam sos. Mąkę wsypuję do małej ilości wody, dokładnie mieszam i wlewam do garnka z mięsem. Całość mieszam i zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)


















2 komentarze :

[0].appendChild(pfBloggerJs);