Dziś szybki przepis na duszoną karkówkę w
cebuli. Mięso wyszło soczyste, mięciutkie i
aromatyczne. Karkówkę podałam z moją
ulubioną ciapkapustą
Składniki:
- 5 plastrów karkówki
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- smalec/olej do smażenia
- mąka do oprószenia
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- słodka czerwona papryka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Jeżeli mamy w kawałku pokroić na 1,5 cm plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Odłożyć na 1 godzinę. Po tym czasie plastry mięsa oprószyć mąką. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć mięso z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, wrzucić cebulę zeszklić, pod koniec wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie do cebuli dodajemy mięso, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlewmy 1/2 szklanki wody i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlewamy wodą. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
ale apetyczna:)
OdpowiedzUsuńpysznosci
OdpowiedzUsuń