Kaczka pieczona to tradycyjne danie polskiej kuchni,
przyprawiona tylko majerankiem, pieprzem i solą.
Kaczka wyszła mięciutka, soczysta z cudowną chrupiącą skórką.
A jak smakował! Powiem tylko PUCHA!
Składniki:
- kaczka ok 2 kg
- 6 ząbków czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Kaczkę w środku i na zewnątrz natrzeć czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 2 godziny. Mięso podlewać co jakiś czas wytopionym tłuszczem. Gdy kaczka ładnie się zarumieni przykryć naczynie, by się nie spaliła. Po upieczeniu wyciągnąć kaczkę i pozostawić na 15 minut by odpoczęła.
Smacznego!
Smacznego!
Mmm, musiała smakować bajecznie! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń