Chrupiące polędwiczki z kurczaka













Delikatne, soczyste polędwiczki z kurczaka w złocistej, chrupiącej

 panierce. Świetnie się sprawdzą jako przekąska imprezowa z ulubionym

 sosem albo jako domowy obiad w połączeniu z frytkami i zestawem

 surówek. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Szczerze polecam!






Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąka pszenna
  • 1/2 szklanki bułka tarta
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki chili
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Do miski wbijam jajka, dodaję kefir, 1 łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Wkładam mięso i odkładam na minimum 1 godzinę do lodówki. Mąkę mieszam z bułką tartą 1:1, dodaję resztę majeranu, słodką paprykę, kurkumę, czosnek, imbir, chili, mieszam. Na dużej patelni rozgrzewam olej. Następnie kawałki kurczaka obtaczam w panierce i smażę na głębokim oleju na złoty kolor. Po usmażeniu mięso układam na ręczniku papierowym, by osączyć z tłuszczu.
Smacznego :)




 



















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);