Tradycyjny rosół













Pyszny domowy rosół z makaronem to 

podstawa obiadu niedzielnego w moim domu.

Do tego jeszcze rolada, modro kapusta

śląski łobiod momy gotowy.






Składniki:
  • 1/2 kury
  • 300 g wołowiny z kością
  • szyja z kaczki/gęsi
  • 2 skrzydła z kaczki/gęsi
  • 250 g podrobów
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • seler
  • średni por
  • 1 cebula
  • 2 liście kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • 2 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • sól


Wykonanie:

Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka,  zalać zimną wodą tak by przykryć wszystkie składniki, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny (można pominąć) dodać przyprawy i gotować przez 2,5 godziny na małym ogniu, ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie obrać i umyć warzywa. Cebulę przekroić na pół, opalić nad ogniem. Całą jarzynę dodać do garnka. Gotujemy cały czas na małym ogniu tak by tylko pyrkał, do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą. Rosół przecedzić i podawać z makaronem.
Smacznego:)





















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);