Szybkie ciasto z jabłkami i kokosową
kruszonką to moja dzisiejsza propozycja
na małe co nie co do kawy.
Spróbujcie bo ciasto jest po prostu pyszne.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki użyłam Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
- 1/2 szklanki cukru
- 120 masła
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
- cynamon
kruszonka
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
Mąkę Szymanowską przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, wystudzić. Do masła dodać jajka, cukier, utrzeć. Dodać śmietanę, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Blaszkę 22x34 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, ułożyć na cieście i posypać cynamonem. Z masła, mąki, kokosu i cukru wyrabiamy kruszonkę. Posypać równomiernie po całym cieście.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175°C i pieczemy około 45 minut.
Smacznego:)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz