piątek, 6 stycznia 2017

Modro kapusta










Dziś przepis na banalnie prosty ale bardzo pyszny klasyczny dodatek do rolady 

śląskiej i klusek. Chociaż z innym mięskiem również dobrze smakuje. 

Tak więc zapraszam na modro kapusta, dla mnie najlepsza.






Składniki:

  • 1 czerwona kapusta średniej wielkości
  • 1 cebula
  • 100-150 g wędzonego boczku
  • smalec
  • ocet
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Kapustę umyć, przekroić na pół i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka zalać wodą i ugotować do miękkości. Boczek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę zeszklić razem na patelni, gdyby boczek miał mało tłuszczu dodać smalcu. Gdy nasza kapusta będzie gotowa, odcedzić i dodać do boczku z cebulą, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem i octem, dokładnie wymieszać. 
Smacznego :)















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz