Śledź w śmietanie to klasyka, którą każdy zna. Na blogu można również
a dziś zapraszam na pysznego śledzia z kiszonym ogórkiem.
Koniecznie spróbujcie :)
Składniki:
- 5 filetów śledziowych
- 2 ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 250 ml śmietany 12%
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Jabłko i cebulę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko i ogórki pokroić w cienkie paseczki (można zetrzeć na tarce). Jabłko, ogórki, cebulę oraz śmietanę i majonez dodać do śledzia, wymieszać. Na koniec doprawić do smaki solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego!
Zrobilem.Pyszne,dodalem troche koperku
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
UsuńCebulę sparzyłem.
OdpowiedzUsuń👍👍
UsuńCzy śledzie w śmietanie mogą stać przez tydzień w lodówce?
OdpowiedzUsuńW śmietanie nie dłużej niż 3 dni.
Usuń