Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 serki wiejskie
- 1/2 małego pora
- 1 jajko
- bułka tarta / płatki owsiane do panierowania
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzone przecisnąć przez praskę. Por drobno pokroić w kostkę. Serki wiejskie osączyć. Do ziemniaków dodać por, serek ( można użyć zwykłego twarogu), jajko, wymieszać. Doprawić solą i duża ilością pieprzu.
Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej albo płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor.
Czy serek wiejski to twarożek czy serek do smarowania na kanapki?
OdpowiedzUsuńSerek wiejski to twarożek z ziarnistą konsystencją taki w kubeczku:)
Usuńale wiejski można zamienić na zwykły twarógu
Moje sie rozciapaly... :-(
OdpowiedzUsuńMyślę ze tu trzeba dodać mąkę,bez mąki się rozpadną.
Usuń