Sycąca, rozgrzewająca zupa gulaszowa, podstawą takiej zupy to mięso, papryka,ziemniaki, cebula i oczywiście smalec. A dodając marchewkę, cukinie i groszek uzyskamy pyszną kolorową, warzywną zupę gulaszową.
Składniki:
- 800 g mięsa wieprzowego
- 2 cukinie
- 2 duże czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- puszka groszku
- 5 ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki smalcu do smażenia (olej)
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- słodka i ostra papryka w proszku
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać solą, papryką, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka. Pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć, przełożyć do mięsa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i zalać 2 L gorącej wody, zagotować. Dusić przez 40 minut. Paprykę pokroić w paski, a cukinię w kostkę. Razem krótko podsmażyć i przełożyć do garnka.
Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy osączony groszek oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać do garnka, zagotować. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tak by zupa była pikantna. Podajemy z pieczywem, Smacznego!!
Marchewkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do zupy. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec dodajemy osączony groszek oraz koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać w połowie szklanki zimnej wody, wlać do garnka, zagotować. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką, tak by zupa była pikantna. Podajemy z pieczywem, Smacznego!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz