Kolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po
przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia.
Najlepszy!!!
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy 2 L zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, zbieramy szumowiny. W tym czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Dodajemy do garna wszystkie warzywa, prócz ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy całość się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy przez 10 minut. Następnie do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy aż będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprze. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natka pietruszki.
Tradycyjny najpyszniejszy:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, pozdrawiam Kasia
Usuń