Był już królewski sernik, sernik z śmietany, a tym razem zrobiłam
sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno
jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam.
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 3 jogurty greckie (każdy po 400 g)
- 6 jajek
- 1 szklank cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki.
W dużej misce utrzeć żółtka z cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypywać cukier, cały czas ucierając. Dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać.
Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenai. Na spód wylać masę jogurtową i zetrzeć drugą część ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st C i pieczemy przez 1 godzinę. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Blaszka 24 x 36
Mój ulubiony))
OdpowiedzUsuńMój też, tylko w wersji dla leniwych ;-) na herbatnikach ;-)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu ale ciasto nie chcialo mi sie zbic w kolke, ciagle mi sie kruszylo :(
OdpowiedzUsuńJakies rady?
To znaczy ze bylo za suche. W takim przypadku dodać żółtko lub trochę masla.
UsuńMoje ciasto też wyszło za sypkie, ale fajnie się zapiekło i od góry wyglądało elegancko :)
OdpowiedzUsuń