Składniki:
- 500 g mięsa wołowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 mała bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- mąka pszenna
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z mięsem. Do mięsnej masy dodać jajko, cebulę oraz 3 łyżki mleka , które pozostało po odciśnięciu bułki, przyprawić. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy klopsiki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kulki wrzucamy do wrzącej wody (ok 700 ml). Wszystko dusimy ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i zagęszczamy mąką. Chwilę razem poddusić, na sam koniec dodać masło i doprawić solą i pieprzem.
Klopsiki podałam z makaronem razowym. SMACZNEGO:)
Makarony mogłabym jeść codziennie, w sosie z klopsikami to pyszna propozycja obiadowa.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale, może nie jest to super zdrowa potrawa, ale... nic nie szkodzi :)
OdpowiedzUsuń