Tarta z łososiem i warzywami











 

Tarta z łososiem to świetny pomysł na pyszny obiad lub kolację. 

Pyszne kruche ciasto, świeży łosoś i śmietanowo jajeczne nadzienie,

 naprawdę to połączenie skradnie wasze podniebienie.




Składniki:

ciasto

  • 170 g masła
  • 300 g mąki
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie
  • 250 g łososia
  • 1/2 zielonej papryki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/2 pęczka koperku 

Wykonanie:

Wszystkie składników na ciasto przekładam do miski i szybko zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i wykładam formę na tatrę tak by ciasto wystawało 0,5 mm poza brzegi. Przykrywam papierem do pieczenia i wsypuję kulki ceramiczne. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180°C i podpiekam przez 15 minut. Między czasie łososia kroje na mniejsze kawałki, paprykę w paseczki, a pomidorki na pół. Do miseczki wbijam jajka, dodaję śmietankę, koperek i dodaję sól i pieprz do smaku. Na ciasto wykładam łososia, paprykę, pomidorki i całość zalewam masą jajeczną. Wstawiam z powrotem do pieca i piekę przez około 15-20 minut.

Smacznego!





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);