Perliczka z warzywami











Pieczona perliczka z warzywami to doskonała propozycja na niedzielny

 czy świąteczny obiad. Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna,

gwarantuję, że zaspokoi nie jedno podniebienie.







Składniki:
  • 1 perliczka (moja miała 1,3)
  • 1 duży bakłażan
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 350 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 70 ml bulionu
  • 50 g masła
  • oliwa z oliwek
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Czosnek drobno siekam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek, 1 łyżeczkę ziół prowansalskie, tymianek, sól oraz pieprz. Tak przygotowaną marynatą nacieram perliczkę zewnątrz oraz wewnątrz. Do środka wkładam również rozmaryn. Perliczkę wkładam do lodówki na 2-3 godziny. Do perliczki wkładam masło, przekładam do naczynia żaroodpornego i podlewam bulionem/wodą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piekę 45 minut, od czasu do czasu polewając wytopionym tłuszczem. W między czasie kroję w mniejsze paseczki paprykę i bakłażana, a pieczarki i cebulę kroję w plasterki. Do miski wrzucam warzywa, polewam oliwą i oprószam czerwoną paprykę, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, mieszam. Po upływie 45 minut dodaję warzywa, dookoła perliczki. Piekę jeszcze około 35-45 minut, aż mięso będzie miękkie.


Smacznego!















 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);