Pesto z bazylii











Dziś zapraszam Was na pyszne, aromatyczne domowe pesto z bazylii.

Ja uwielbiam najbardziej w połączeniu z makaronem, a Wy?

Chociaż powiem, że świetnie się sprawdzą również jako dodatek 

do sałatek, mięs czy kanapek.

Polecam :)
 





Składniki:
  • 2 pęczki bazylii
  • 80 g orzechów nerkowca lub piniowych
  • 80 g sera  parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Z bazylii obrywam listki, myję. Czosnek obieram, a ser ścieram na tarce. Do blendera wkładam bazylię, czosnek, ser, wlewam oliwę. Miksuję na jednolitą masę. Jak mam więcej czasu to rozdrabniamy ręcznie w moździerzu. Na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Smacznego :)














 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);