Dziś zapraszam Was na pyszne, aromatyczne domowe pesto z bazylii.
Ja uwielbiam najbardziej w połączeniu z makaronem, a Wy?
Chociaż powiem, że świetnie się sprawdzą również jako dodatek
do sałatek, mięs czy kanapek.
Polecam :)
Składniki:
- 2 pęczki bazylii
- 80 g orzechów nerkowca lub piniowych
- 80 g sera parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Z bazylii obrywam listki, myję. Czosnek obieram, a ser ścieram na tarce. Do blendera wkładam bazylię, czosnek, ser, wlewam oliwę. Miksuję na jednolitą masę. Jak mam więcej czasu to rozdrabniamy ręcznie w moździerzu. Na sam koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz