Szybka babka









Bardzo prosta i szybka babka dwukolorowa. Do tego pyszna, 

mięciutka i wilgotna. Idealna do kubka kawy czy herbaty. 

Polecam :)





Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąki przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i ucieram na jasną gładką masę. Powoli wlewam olej, ciągle miksując. Następnie porcjami wsypuję mąkę, miksuję do połączenia składników. Ciasto dzielę na dwie porcje, do jednej dodaję kakało i mieszam. Blaszkę (u mnie dwie blaszki o wymiarach 20x10) smaruję oleję i obsypuję bułką tartą. Połowę jasnego ciasta wylewam na dno blaszki, na to ciemne ciasto i znowu jasne ciasto. Wykałaczką bądź widelcem robię esy-floresy przez całą blaszkę. Blaszki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C i piekę przez ok 45 minut, do suchego patyczka. Po wystudzeniu babkę polewam polewą czekoladową.


Smacznego :)
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);