czwartek, 23 listopada 2017

Śledź w śmietanie z ogórkiem kiszonym









Śledź w śmietanie to klasyka, którą każdy zna. Na blogu można również 

znaleźć przepis na śledzia w śmietanie z zielonym groszkiem, 

a dziś zapraszam na pysznego śledzia z kiszonym ogórkiem. 

Koniecznie spróbujcie :)







Składniki:

  • 5 filetów śledziowych
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz


Wykonanie:


Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski. Jabłko i cebulę obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko i ogórki pokroić w cienkie paseczki (można zetrzeć na tarce). Jabłko, ogórki, cebulę oraz śmietanę i majonez dodać do śledzia, wymieszać. Na koniec doprawić do smaki solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Smacznego!














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz