piątek, 4 sierpnia 2017

Papryka konserwowa










Czas zacząć przygotowywać zapasy i wypełnić po brzegi swoją spiżarkę. 

Dziś pod nóż poszła papryka, duuuużo papryki. Zimą taka papryka konserwowa 

będzie idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy obiadu. 






Składniki:
  • 3 kg papryki
  • 2 duże cebule
zalewa
  • 3 L wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 łyżki soli
dodatkowo na każdy słoik ok 500 ml
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu ziarnistego
  • 1/3 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżki oleju

Wykonanie:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w plastry. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, przestudzić. Do słoików wkładamy paprykę, plaster cebuli oraz przyprawy. Następnie zalewamy przestudzoną zalewa, wlewamy na wierzch olej, zakręcamy. Na dno garnka dajemy ściereczkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do ich 3/4 wysokości. Od momentu zagotowania się wody pasteryzujemy (gotujemy) przez 15 minut. Wyciągamy z garnka
 i układamy do góry dnem. Smacznego :)















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz