czwartek, 3 sierpnia 2017

Ogórki konserwowe









Bardzo lubię ogórki szczególnie małosolne i kiszona, ale takim w occie też nie 

pogardzę. Dziś mam dla Was mój przepis na przepyszne, chrupiące ogórki 

konserwowe, które zimą będą pyszny dodatkiem do obiadu, 

kanapki albo po prostu do schrupania.







Składniki:
  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
na każdy słoik ok 900 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • baldachim kopru z ziarenkami
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu ziarnistego
  • 1 duży liść laurowy
zalewa
  • 3 L wody
  • 2,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli

Wykonanie:

Ogórki dokładnie umyć. Marchewkę obrać, pokroić w słupki. Cebulę pokroić w plasterki. Do każdego słoika wkładam koper, ogórki, marchewkę, plaster cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, pieprz i łyżeczka gorczycy. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Całość zalewam gorącą zalewą, zakręcam. Na dno dużego garnka dajemy ściereczkę. Wkładamy słoiki do garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika. Od momentu zagotowania wody, pasteryzujemy ( gotujemy) 5-7 minut. Wyciągamy z garnka, odwracamy słoiki do góry dnem, przykrywamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.












Brak komentarzy :

Prześlij komentarz