sobota, 6 maja 2017

Śnieżny puch na biszkopcie









Delikatny, puszysty, lekko kwaskowy i mega pyszny sernik na zimno. 

Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze 

się udaje, szczerze polecam.






Składniki: 

biszkopt
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
masa serowa
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 650 ml śmietany 36 %
  • 4 cytrynowe galaretki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
posypka
  • 12 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:



Mąkę przesiać. Żółtka oddzielić od białek, ubić na sztywną pianę, pod koniec  nie przerywając ubijania dosypywać po jednej łyżce cukru. Zmniejszyć obroty i cały czas ucierając do sztywnej piany dodać po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę 26x38 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez ok 25 minut. Biszkopt wystudzić.

Galaretki rozpuścić w 1 l wody, wystudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem, wlać galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masę wlać na biszkopt, wyrównać i schować do lodówki. W rondelku rozpuścić masło, wsypać wiórki, cukier puder, cały czas mieszając podsmażyć do momentu, aż wiórki ładnie się ze złocą. Na masę wsypać wiórki i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na jakieś 4-6 godzin, 
a najlepiej na całą noc.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz