Mam to szczęście że mam dostęp do gołębi z których mogę
ugotować rosół. Jeśli macie również dostęp do hodowlanych gołębi to naprawdę
spróbujcie, bo warto. Taki rosół jest delikatniejszy niż tradycyjny
i bardzo pyszny, polecam.
Składniki:
- 2 gołębie
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- sól
Wykonanie:
Gołębie umyć, przełożyć do garnka zalać zimną woda tak by przykryć wszystkie składniki, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny (nie koniecznie). Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny ma delikatnie pyrkać. W między czasie obieram i myję wszystkie warzywa. Cebulę opalam nad ogniem. Wszystkie warzywa wrzucam do garnka i gotuję, aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiam solą. Po ugotowaniu rosół przecedzić. Podawać z makaronem lub ryżem.
Smacznego!
polecam pani kasiu dowiedzialem sie o tym od alberta miłosza w paradokumencie Trudne Sprawy
OdpowiedzUsuńtesz
UsuńDziś u nas rosół z gołębi
OdpowiedzUsuń😋😊
Usuń